TABUNGAN

Friday, November 26, 2010

GEMUK : Mencuba Untuk Hamil? 5 Perubahan Besar Yang Perlu Dibuat Pada Diet Anda


Perbaiki diet anda

Perbanyakkan memakan buah-buahan dan sayuran kerana kesuburan berkait rapat dengan pemakanan yang sihat. Makan makanan yang mengandungi lebih kalsium seperti yogurt dan susu. bagi kaum lelaki, amalkan memakan vitamin seperti Vitamin C dan E, Zinc, asid folik penting untuk pengeluaran sperma yang sihat. Kekurangan zat dan vitamin boleh menganggu kedatangan haid dan menyebabkan sukar untuk kita meneka bilakah masa subur.

Ambillah vitamin tambahan

Walaupun mungkin anda merasa yang anda telahpun mempunyai pemakanan yang optimal menerusi diet yang seimbang tapi anda masih juga disarankan untuk mengambil vitamin tambahan, terutama bagi mereka yang mempunyai pekerjaan atau sibuk melayan anak yang lain dirumah. Mengambil vitamin tambahan akan memastikan anda mendapat cukup asid folik dan nutrien lain yang boleh meninggikan peluang untuk hamil dan mendapat anak yang sihat.
Pastikan anda cuma mengambil vitamin yang disarankan oleh wanita hamil dan pada dos yang tertentu sahaja kerana memakan vitamin yang terlalu berlebihan mungkin akan memberi kesan sampingan kepada bayi yang sedang membesar. Sebagai contohnya terlalu banyak vitamin A adalah toksik kepada perkembangan janin. Berbincanglah dengan doktor pakar untuk maklumat yang tepat tentang ubat yang sesuai untuk anda.

Makanlah asid folik sekurang-kuranya 4 mg sehari

Vitamin ini telah terbukti berkesan untuk mengurangkan risiko kecacatan saraf seperti spina bifida dan telah dikaitkan dengan kurangnya risiko untuk mendapat sakit jantung, kanser dan kencing manis. Sekiranya anda mempunyai saudara yang mempunyai kecacatan saraf, anda disarankan mengambil asid folik dalam dos yang lebih tinggi dan hendaklah diambil satu bulan sebelum anda merancang untuk hamil, dan sekiranya anda telah hamil, teruskan memakannya sehinggalah kandungan sekurang-kurangnya 3 bulan.
Pilihlah ubat multivitamin yang mempunyai cukup dos untuk asid folik dan makanlah sayuran yang kaya dengan folik seperti tumbuhan hijau, buah-buahan yang banyak mengandungi jus, bijirin dan roti yang mempunyai folik.

Hindarkan tabiat buruk

Jangan meminum alkohol, kurangkan pengambilan minuman yang mengandungi cafin. Hentikan terus ubat-ubatan herbal atau traditional yang anda makan sekarang dan pastikan anda cuma memakan ubat yang disarankan oleh doktor, yang telah dipastikan selamat untuk mereka yang merancang untuk hamil. Juga, jauhi dari rokok atau mereka yang merokok kerana ia boleh memberi kesan terhadap kandungan anda.

Dapatkan berat badan yang ideal

Mengurangkan sikit berat badan anda (atau menambahkan sikit berat badan sekiranya and
seorang yang terlalu kurus) sebelum mencuba untuk hamil adalah disarankan sekiranya anda mahukan kandungan yang tidak bermasalah. Terlalu gemuk atau kurus boleh menyebabkan kesukaran untuk hamil. Lagipun, wanita yang mengalami berat berlebihan mempunyai lebih komplikasi semasa hamil dan mereka yang terlalu kurus pula boleh mendapat bayi yang kecil atau kelahiran pra-matang.

Rancanglah pemakanan yang baik yang mempunyai kurang lemak, yang banyak serat. Amalkan banyak senaman dan cuba untuk kurangkan berat setengah kilogram satu minggu dan jangan terlalu keterlaluan untuk mengurangkan berat badan anda kerana anda mungkin akan kehilangan nutrisi dari badan anda. Sesuatu yang anda patut elakkan semasa mencuba untuk mengandung.


doaku setiap kali sujud padamu ya Allah..kurniakanlah zuriat bg ku dan suamiku dan permudahkanlah bagi ku menjalani setiap kesakitan anugerahMU ini. sesungguhnya aku sangat mengharap rezeki dan nikmat yang satu itu.Amin..






Thursday, November 25, 2010

PROMO - KACANG PIXTURES


HYE U OLLS... ok kat sini aku nk promo sikit la..pd sesape yg mencari videographer utk sebarang majlis atau wedding korg boleh la hubungi kami ya.. ape2 majlis pon boleh x kisah samada pertunangan ke, outdoor videoclip ke,besday party ke atau ape saje boleh la hubungi kami. tempahan dibuka sekarang..


pakej yg kami tawarkan amat2 berpatutan. so hepi u olls..

Rahsia cuka


-Minum cuka buah adalah sunnah nabi Muhammad S.A.W

-"Rumah yang menyimpan cuka tak akan menderita dari kemiskinan" - Diriwayatkan oleh Ummu, Tarmizi, Baihaqi

-"Cuka adalah kemudahan bagi manusia" Diriwayatkan oleh Muslim

-"Allah telah meletakkan berkat dalam cuka, ia digunakan oleh para nabi sebelum aku", diriwayatkan oleh Aisyah, Muslim dan Ibnu Maja

-Nabi Muhammad (saw) suka kepada cuka buah.

-Jabir menceritakan, "Suatu hari Rasulullah memperlawa saya ke rumahnya. Dia dihidangkan roti. Dia bertanya: 'Adakah apa-apa sos perasa?" Mereka menjawab "Tidak, hanya ada cuka." Nabi berkata, 'Cuka adalah sos yang paling baik. "
Jabir pernah berkata, "Aku menyukai cuka sejak aku mendengarnya daripada Nabi Allah".
Naf'a berkata, "Aku menyukai cuka sejak aku mendengarnya daripada Jabir." Diriwayatkan oleh Muslim, Abu Dawud, Nasa'i

moral of the story : mari kite beli cuka dan simpan kat umah tp apepon biarlah kita lakukan dgn niat kerana Allah. ingat..bukan cuka yg boleh jadikan kt kaya..yg penting usaha,doa dan tawakal.

Wednesday, November 24, 2010

setiap ape yg dirakam itu menjadi kenangan indah

tak pernah rasanya aku reveal video wedding aku sendiri kat blog. so kali ni aku nk reveal sedikit highlight wedding aku dari nikah, sanding sehinggalah majlis resepsi. rasa seronok tgk video sendiri. untuk pengetahuan semua video ni adelah shot dari kacang pixtures dan di edit sendiri oleh aku.

selain itu aku nk promot sikit la bisnes wedding videography aku ni. jika anda sedang mencari professional videographer utk majlis anda? samada majlis perkahwinan / pertunangan/ dinner/ seminar/ party/ aqiqah/ atau ape jua majlis.. hubungi kami KACANG PIXTURES.. :) http://kcgpixtures.blogspot.com/ or emel us dhilah_13@yahoo.com atau boleh saje terus call aku di 017-2197065. jom saksikan vid ini..enjoice ya..


video

Tuesday, November 23, 2010

ego bukan jalan ke syurga

kadang-kadang kita perlu tunduk dan akur dengan kata-kata orang. x perlu ego untuk tunjuk diri kite ni pandai dalam semua hal. hukum karma itu wujud dan aku percaya ia ada. hari ni kau buat orang esok lusa kau dapat balik ' what u give u get back'.

kau cipta dunia kau sendiri sehingga menepis setiap tunjuk nasihat org lain. kau fikir umur kau sudah cukup mampu membuat keputusan yg tepat? kau silap! sikap ego kau xkan bawa kau ke syurga lamunan kau sendiri. kau sedar x yang sikap kau sudah muak dan jelik di mata orang lain.

to be continue..

p/s: bila marah aku xsuke menulis..aku suke diam!

Tuesday, November 16, 2010

salam aidiladha


di kesempatan yang ade ni aku ingin mengucapkan salam aidiladha pada sume blogger dan reader. rancang perjalanan pulang ke kampung dengan cermat dan jangan tergopoh gapah di jalanraya ok. raya aidiladha ni paling best kalo dapat tgk proses korban dijalankan.dulu zaman kecik2 dul, ayah la org paling rajin bawak aku pi tgk org sembelih lembu tap bila dah meningkat muda remaja ni (remaja la sgt) aku jadi segan plak nk ikut ayah ke masjid utk tgk org sembelih lembu tu. heheh..

apepon..selamat bercuti pada korang sume dan SALAM AIDILADHA

Friday, November 12, 2010

AC Mizal kantoi??

sorg ckp mcmni..sorg ckp mcmtu (klik utk besarkan)

untuk bacaan umum

fuhh..fuhh..mmg tgh hangat sekarang citer tentang bisnes MLM gelang tungsten AC Konsortium tu telah menipu orang ramai. lebih hangat lagi bila dikatakan bisnesnya itu xde lesen. mak aii..mcm mane dia berbisness tanpa lesen ek? bukan kah lesen merupakan perkara penting sebelum memulakan ape2 bisnes.

melalui pembacaan aku, difahamkan AC ni telah mengelirukan orang ramai apabila testimonial yang dikeluarkan merupakan testimonial yang telah di copy paste bulat2 dari salah sebuah web dari luar negara yang menjual gelang juga. satu lagi, kenyataan AC yang mengatakan stok2 gelang tersebut diperolehi dari china tetap kenyataan dari khai AF (selaku speaker AC konsortium-ACK) nyata bercanggah bila dia mengatakan yang gelang tersebut diperolehi dari Transglobal,UK. adoiii mane satu betol ni yall? kalo dilihat dan dibaca kesemua testimonial di ACK memang tiru bulat2 cuma hanya ditukar nama sahaja. memang susah nk percaya sekadar membaca testimonial shj kerana setakat testimonial sesape pon boleh karang sendiri kan. lagipon..setakat ni aku x nampak pon ACK ade mengeluarkan kesahihan tentang keajaiban gelang tu dari segi penyelidikan perubatan mahupon pengesahan dari saintis atau pakar2 perubatan. dari situ kita dah boleh was-was kan. korang boleh baca lebih lanjut kat sini

lagi satu isu yang membuatkan ACK ni makin kantoi adelah bila dia menawarkan skim pinjaman kepada penjawat awam. bagaimana sesebuah syarikat yang tidak mempunyai lesen boleh menawarkan skim pinjaman sebegini? bukan kata lesen dibawah akta pemberi pinjam wang waima lesen jualan langsung pon dia xde. di dalam facebook ACK ( page ni dia dh delete pon) yg sempat aku baca pagi semalam sebelum dia delete la..dikatakan dia ade lesen dibawah anak syarikat dia. tetapi melalui pengalaman aku la sepanjang aku turun naik SSM ms daftarkan bisnes dulu,pegawai tu sendiri pernah ckp kalo company yg pegang sesuatu lesen perniagaan tu dia xleh passing lesen dia kat company lain utk jalankan bisnes. itu salah disisi undang2 hocayy. macam contoh si A bg pinjam lesen memandu dia kat si B sbb si B ni nk memandu tp xde lesen. ha..ibarat mcm tu la. korang boleh klik sini untuk baca lebih detail.

bagi aku la kan..ape2 bisnes pon xpe asalkan biar jujur. kalo x jujur atau ade niat nak kelirukan waima menipu org maka sekelip mata Allah akan tunjukkan. masyarakat sekarang banyak yg bijak pandai 10 ko cakap 1000x dia pi siasat. kalo dah kantoi..time tu ko bagi gelang free pon org xnak tau.perkara ni dah pon didalam sisatan pihak polis..biarlah mereka siasat. kepada id faker kat fb page we hate ac mizal tu...jngla korang duk laga2kan org k. tak baik.. pd admin page ACK kat fb tu..kalo korang x salah nape perlu deactive page korang.makin ko buat mcmtu..makin ramai yg ketawakan ko.

p/s: say NO to MLM-nape MLM mesti tunjuk gambar kat kete mewah sambil tunjuk gud atau tunjuk gambar pegang duit riban2...kelako pon ade kan

Thursday, November 11, 2010

aku mau secantik dia

ibu

berkenan plak aku kat sunglass ayah ni

x kira la kalo diatur gambar2 wanita cantik disebelah gambar wanita diatas ni namun aku akan tetap kata yg wanita diatas ni jauh 1000x lebih cantik. aku memang dari awal admire wajah wanita ini.tulang pipi dan rias wajah dia buat dia nampak menawan. kaklong mewarisi tulang pipi seakan wanita ini tp aku x sebab aku gedebom so tulang pon tenggelam la hihi..

sapela lagi kalo bukan anak sendiri yg mengatakan ibunya wanita paling cantik kan. kecantikan dia masih terserlah sampai sekarang walau jalur usia dah terserlah namun masih nampak segar. orang dulu-dulu pandai jaga kecantikan sebab dulu nak beli fast food pun x mampu,hanya mkn ulam-ulaman tapi sekarang kalo seminggu x dpt mkn kfc atau mekdi boleh x tido malam dibuatnye. mana x nya iklan2 di tv je dah boleh buat kt terliur.ditambah dgn air berkarbonat lagi. haishh..

ibu pernah ckp dgn aku 'ko x payahla nk tepek muka ko tu dgn krim itu krim ini sbb bende tu la yg buat ko lekas nampak tua' . bila difikirkan balik mmg betul la ape yg dia kata cuma aku ni degil suka sgt tepek mcm2 kat muka. mekap kat kedai dua hengget pon kadang aku layan tau..:p

teringat satu ketika aku dok tny kat ibu 'bu..ibu dulu mekap pki brand ape ek?' hahahah soalan ni mmg agak sengal la sikit.yela zaman dulu mana nk cekau maybelline,revlon,mac atau ape2 jela kan.nasib baik x kene smash dgn ibu hahah... ibu ckp zaman dulu mane ade brand2 tu sume. x mampu nk beli brg mekap. ibu cuma pakai krim siam jenama yetli (dah x wujud pon krim ni) pastu sapu bedak powder pastu basahkan kertas warna merah sikit then tekap kat bibir.ha tu la lipstik ibu dulu heheh..ibu ckp dulu org susah..nk beli ape2 pon x mampu jadi guna je la ape yg ade. tp bgus gak idea tu kan..kalo lipstik dh abes kt guna je kertas warna yg ohh merah makngah..sure jadi bibir anita sarawak.

lagi satu org dulu-dulu pandai jaga badan kan. sumenya solid molid. dulu sebelum kawen ibu selalu bising kat aku suh jaga badan.dia ckp anak dara bdn kene lawo tp aku nan adoo..tgk badan mak-mak kt dulu mmg lawo dan langsing gitu.zaman sekarang ni dah terlampau banyak makanan yg merepek meraban tu pasal kt ni cepat sgt lesu dan x bermaya.muka pon nampak cepat tua sbb terlampau byk chemical yg masuk dlm badan kt ni.

kesimpulanya..nak cantik kena tekad. :) (pesanan utk diri sendiri jugak ngeh.. ngeh... ngeh)

Wednesday, November 10, 2010

tips : celak arab @ kajal

contoh celak kajal *ihsan en.gugel

celak kajal aku yg hampir abes

contoh 1

contoh 2

ok kali ni tetiba je aku nk share sikit tentang celak arab. memandangkan rata-rata yg bertanya pada aku mcm mane aku mekap mata ala2 arab gitu kan..sebenarnya xdela macam arab sangat pun tp ermmm kira menjadi la jugak kan hehehe.

aku sebelum ni menggunakan eyeliner jenis liquid even sampai sekarang pun aku mmg suka sgt eyeliner jenis liquid.bagi aku liquid eyeliner senang dibentuk pada alis mata. aku akui aku seorang yg agak failed menggunakan eyeliner jenis pensil sbb kalo aku pakai eyeliner jenis pensil mmg bergetar-getar hasil alis mata aku tu. sehingalah aku diperkenalkan oleh salah seorang rakan fb yg merupakan dealer celak arab atau dengan nama popularnya celak kajal. jadi aku pun mencubalah celak ni dan hasilnye aku mmg betol2 jatuh chenta dgn celak kajal ni.

celak kajal ni mmg senang sgt utk menggunakanya. ianya sgt lembut dan mudah utk melukis alis mata maupun bawah kelopak mata. selain itu ia juga boleh dijadikan eyeshadow pada sesape yang minat jenis mekap 'smokey eyes'. ianya kalis air dan tidak mudah mengembang jika kita berpeluh mcm sesetengah eyeliner yang lain even kalo korg menangis sekalipon ianya x mudah kembang. mmg sgt recommended hocayy.

bentuknya yg kompak seakan lipstik mmg mudah utk dibawa kemana saje. aku mmg sukakan celak kajal ni.so pd korang yg mau sesuatu kelainan pd wajah x salah kalo mencuba celak kajal ni. cuba dulu baru tau.. :p

Tuesday, November 9, 2010

musim demam

ihsan pakcik gugel

pagi ni pukul 2.56 aku terjaga dari tido sebab batuk yg teruk ditambah dengan muntah2, badan pon panas je.

erm sekarang mmg musim org demam, selsema dan batuk. al-maklumla cuaca pon x menentu. sekejap panas terik, sekejap hujan lebat,sekejap hujan panas. aku pula jenis org yg mudah demam,jadi bila cuaca mcmni aku pon mudah sgt jatuh sakit. bila dah sakit memang melepek je la jawabnya.

jadi pd anda sume...bila cuaca mcmni elakkan la minum ais, kalo x..mmg mudah la dpt batuk. perbanyakkan minum air putih dan suam. jagala kesihatan korang sebelum dijangkiti demam ok.

pesanan khidmat masyarakat ngeh ngeh ngeh

Friday, November 5, 2010

shuke shuke..

see...iklan pizza

arini terjaga dari tidur seawal 5 pagi disebabkan badan rasa tidak sedap berpunca demam yg dijangkiti dari suami. memang x lena tido sebab badan rasa panas dan tekak pon rasa perit je. disebabkan x boleh nak tido maka terus bukak pc on blog. dah lama x singgah blog then bile bukak blog pagi ni hati aku agak berbunga riang coz terkejut tengok kat iklan nuffnag kat blog sendiri.

woowwee...

x sangka iklan dh appear kat blog. sebelum ni iklan mmg x kuar sbb aku sendiri x tau mcmne nk setup so buat aduan kat nuffnang tp sampai sekarang aku adjust2 still x appear gak. lama2 aku pun dh fed up dan jadi malas nk bukak blog sendiri.

jadi kwn2 sume..sudi-sudikanlah luang sikit masa korang utk klik iklan nuffnang aku ni ye..hihihi..

mode: HAPPY :))

Thursday, November 4, 2010

khidmat masyarakat


fuhh fuhh...byk betol habuk kat blog aku ni. punya la lama x update blog kan. bukan ape lately xtau nk citer ape walaupun pd hakikatnye banyak juga bende nk diceritakan.

ok la kat sini aku memerlukan khidmat masyarakat dari u all sume. sebenarnya aku dh x keje since 14/10 yg lps coz kontrak aku kat mbb dah pun tamat. so dah hampir 4 minggu aku jadi surirumah yang x bertauliah ni hehehe.tp disebabkan aku ni x bese melepakkat umah rasa janggal juga. rindu suasana di opis. setakat ni banyak jugala permohonan keje yg aku dah buat tp masih belu ade rezekinya.

jadi..

kalo u all ade info2 vacancy kat kompeni korang ke atau mane2 saje mehla share2 same dgn aku k..kadang2 khidmat bantuan masyarakat tu penting juga kan..

tengs..