TABUNGAN

Wednesday, April 15, 2009

panduan bagi yang nk kawen je ok...yg lum lagi tu just utk general knowledge korg je..

dlm kesibukan kite sume ( bride to be) membuat persiapan perkahwinan memasing. apa kata kite cube keluarkan sedikit minda kite utk menerima info yang berguna utk panduan kite sume yang bakal melayari alam perkahwinan. info dibawah ni amat berguna sekali utk kite2...so sila la baca..

CARA BERJIMAK MENGIKUT ISLAM
Masa berjimak untuk mendapatkan Zuriat Sempurna Sabda Rasullah s.a.w. "Wahai Ali ! Peliharalah wasiatku ini sebagaimana aku telah memeliharanya dari Jibril a.s"


1. Jangan berjimak di bawah pohon kayu yang berbuah. Jika Allah mengurniakan anak ia akan menjadi seorang tukang sebat atau ketua yang bengis.
2. Jangan berjimak antara azan dan iqmah. Jika Allah mengurniakan anak ia akan menjadi seorang yang suka menumpahkan darah.
3. Jangan berjimak jika isteri sedang hamil melainkan kedua-dua suami dan isteri berwuduk. Jika Allah mengurniakan anak ia akan menjadi seorang yang buta hati dan bakhil tangan.
4. Jangan berjimak pada pertengahan nifsu syaban. Jika Allah mengurniakan anak ia akan mempunyai tanda pada yang jelek pada muka dan rambutnya.
5. Jangan berjimak pada akhir bulan (tinggal 2 hari). Jika dikurniakan anak ia akan menjadi seorang yang suka meminta-minta.
6. Jangan berjimak semasa syahwat terhadap saudara perempuan (adik ipar). Jika allah mengurniakan anak ia akan menjadi penolong dan pembantu kepada orang yang zalim, pada tanganya membuat kebinasaan kepada banyak manusia.
7. Jangan berjimak dengan isterimu di atas loteng. Jika allah mengurniakan anak, nanti anak itu menjadi seorang munafiq, pelampau yang melewati batas.
8. Jangan berjimak dengan isterimu pada malam kamu hendak keluar bermusafir. Jika Allah mengurniakan anak ia akan membelanjakan harta pada jalan yang tidak haq.
9. Jangan berjimak dengan isterimu bila kamu keluar bermusafir dalam tempoh tiga hari tiga malam. Jika Allah mengurniakan anak ia akan menjadi pembantu kepada setiap orang yang zalim.
10. Jangan berjimak dengan isterimu pada awal malam (sebelum isyak). Jika allah mengurniakan anak ia akan menjadi seorang yang ahli sihir, songlap dan menghendaki dunia daripada akhirat.

Cara berjimak yang dituntut.
1. Berjimak pada malam Isnin. Jika Allah mengurniakan anak ia akan menjadi seorang yang berpegang teguh dengan kitab allah dan redha terhadap segala pembahagian Allah s.w.t.
2. Pada malam selasa. Jika allah mengurniakan anak ia akan mendapat nikmat mati syahid sesudah syahadah, dan Allah tidak akan azabkannya (turun bala) kepadanya bersama-sama orang musyrikin. Mulutnya berbau harum, yang akan melembutkan hati orang, bersih lidahnya daripada mengumpat, berdusta dan mengadu domba.
3. Pada malam Khamis. Jika Allah mengurniakan anak ia akan menjadi seorang yang bijaksana di kalangan yang bijaksana atau orang alim di kalangan orang alim.
4. Sewaktu matahari di tengah langit. Jika Allah mengurniakan anak ia tidak dihampiri oleh syaitan sehingga ia tua dan menjadi seorang yang faqih serta Allah s.w.t rezekikan kepadanya keselamatan agama dan dunia.
5. Pada malam Jumaat. Jika Allah mengurniakan anak ia akan menjadi seorang pemidato yang berwibawa dan petah.
6. Hari Jumaat selepas asar. Jika Allah mengurniakan anak ia akan menjadi seorang anak yang terkenal, masyhor dan alim.
7. Malam Jummat selepas Isyak yang akhir. Jika Allah mengurniakan anak ia diharapkan menjadi seorang yang terkemuka.
8. Bacalah doa berlindung dari syaitan. Jika Allah kurniakan anak ia tidak dimudaratkan oleh syaitan selama-lamanya

so..panduan ni leh la kite amalkan agar kita dikurniakan cahayamata yang baik2..ok..renung-renungkan dan selamat beramal..

7 comments:

 1. haiyak....sgt bagus entri ini. Tak tau plak mcm2 yg dituntut ketika melakukan jimak ni yer ehehhe. Bukannye main redah jerrr

  ReplyDelete
 2. betul tu hanie..islam tu satu agama yg teliti dan terperinci. sume yang disyariatkan mempunyai maksud tersendiri. bukan mcm org kafir main redah je..xde adab.

  ReplyDelete
 3. tenkiu dila. btw, mlm jumaat tu equals to hari ni jumaat then mlm tu, or arini kamis esok jumaat? tibe2 konfius kan sbb byk sgt malam ahahahaa.

  ReplyDelete
 4. hye fizz..ape yg dila phm adalh jumaat mlm bukan khamis mlm jumaat. tp kalo fizz nk kepastian tnylah pd yg lebih arif. disini dila cume copy dari panduan suami isteri saje. dila cume kongsikan info yg dila dpt utk anda sume..

  ReplyDelete
 5. byk yg xfhm,
  tp pd sape nak di persoalkan?
  huhu

  ReplyDelete
 6. NA..TRY TNY PD USTAZ ATAU USTAZAH HUHU...

  ReplyDelete