TABUNGAN

Sunday, September 26, 2010

hati mesti kuat

semalam aku ke majlis open house salah seorang rakan, disana aku terjumpa seorang rakan yg sedang mengendong satu nyawa zuriatnya. maka aku seperti biasa terdetik lagi bila agaknya aku akan jadi seperti dia. merasai setiap moment-moment indah mengendong anak di dalam rahim sendiri. cemburu??? oh aku cuba lari dari perasaan itu. aku hepi n gembira bile melihat ibu-ibu mengandung.

aku ade seorang kawan yang bakal berkahwin dan seperti biasa keterujaanya nak berkahwen amat2 terserlah. sampai topik baju ape yg dipakai ms mengandung pon sibuk duk citer. bagi pendapat aku, x perlula terlalu teruja sgt sampai mcm tu sekali. uruskanla hal perkahwinan tu terlebih dahulu. aku senyap je setiap kali dgr dia bercerita mcm tu. bagi aku, dia masih belum jadi isteri yg sah lagi jadi x perlu terlampau obvious cerita nak mengandung la, nak mkn ape time mengandung,nak pakai ape time mengandung,muntah2 ke x time mengandung nnt bla..bla..bla..
kadang-kadang meluat pun ade.

ade lagi sorang tu pulak siap nak bet sape yg mengandung dulu. aduuyaii..aku tau la aku dh kawen lama tp x mengandung lagi tp tolongla kalo bercakap tu jgn mengguris perasaan org boleh x. aku x pahamla manusia2 ni nape perlu bebatak mcm tu sekali. aku pon x tau nak kata ape la lagi..lantak korang la kan..

19 comments:

  1. mulut org mmg kiter xlh nk kntrol...aperpun sabar bnyk2..Tuhan bersama org yg sabar..dhila terpilih antra hamba yg diuji..insyaallah gnjarannya nnt mungkin tiada siapa yg tahu

    ReplyDelete
  2. sapa la kwn ko yg over citer tu lum kawin iya2 citer mcm agak jer sapa tu

    ReplyDelete
  3. xyah la g wedding dia. Pape pun kak bersabar tau. Insyallah rezeki akak ada tue Aminn =)

    ReplyDelete
  4. aziyana: insyallah masih boleh bersabar lagi ni. geram dalam hati je..

    ReplyDelete
  5. asna: insyallah akak sentiasa bersabar cume org sekeliling ni je yg kdg2 buat kt ilang sabar

    ReplyDelete
  6. sabar ye dhila...kita same2 usaha.. sesungguhnya kita la insan2 terpilih yg di duga Allah... ade hikmah

    ReplyDelete
  7. sue: insyallah barakah ya allah..kt antara insan2 yg terpilih.moga ade hikmahnye

    ReplyDelete
  8. ishh apa la dorang tu la kan..ni semua ketentuan Allah yg maha esa..bersabar dan terus bersabar ok

    ReplyDelete
  9. sabar... cuba jgn turn everything into something yg tak gembira... biar org dgn cara mereka sendiri... diorg pun tak paksa kita ikut cara mereka kan? ;-) yg penting... kita bersyukur dgn apa yg ada... gembira dgn kelebihan kita yg tuhan beri... bukan mengeluh dgn setiap keadaan... *hugs*

    ReplyDelete
  10. uiks....gatalnye budak tue..belom kawen dah pk2 nak pakai baju ape time peknen...kawen la dulu....apedaaaaa.....sabar ye awk....berdoa bnyak2 moga2 dimurahkan rezeki olehNYA....sape tahu mgkn ader hikmah di sebalik ini semua...kite tak tahu kan..hanya ALLAH yang tahu dhila....bersabar ye...

    ReplyDelete
  11. leo: harus bersabar tp tu la org yg x rs xtau ape yg kt ni rs..

    ReplyDelete
  12. mun: tq sudi komen blog dhila. insyallah sy bersabar. nasib ade blog ni dpt gakla sy meluahkan ape yg terbuku dihati. kdg org2 ni ckp x pikir perasaan org.

    ReplyDelete
  13. haah..dhila..memang ramai orang zaman sekarang nie main cakap ikut sedap mulut jer...tak pikir perasaan orang lain langsung.....

    ReplyDelete
  14. mun: itula ragam manusia..sabar je la kan..mulut org xleh nk tutup

    ReplyDelete
  15. biasalah org kita ni;
    1. lum kawen ,asyik tnya bila nak kawen
    2. dah kawen, sibuk tanya bila nak pregnant
    3. dah ada anak, sibuk tanya bila nak tambah..

    ReplyDelete
  16. ada pulak tu, yang kawin sbb dah ter...., mmg org bleh baca ada 'isi' dlm perut..pastu berlagak cam bunting pelamin. kereks lagi dgn kita..bangga kononnnya. siap buat cerita anak lahir tak cukup bulan..

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete