TABUNGAN

Tuesday, October 27, 2009

entri lepas geram..


semalam aku n hubby telah ke tesco ampang dengan hajat untuk membeli peti sejuk dan juga mesin basuh. memandangkan kami berdua xdela bajet besar sgt so kami decide untuk beli di tesco je. so sesampainye di tesco kami telahpun ke bahagian elektrik untuk memilih mane satu yg berkenan di hati dan termampu dek poket kami. setelah proses pilih memilih kami pon memanggil salah seorang jurujual kat situ.kami telah memilih peti sejuk jenama samsung rm806.30 dan juga sebuah mesin basuh jenama LG rm629.90. bagi kami dua bende ni amat2 berpatutan dgn kemampuan kami.


so..kami pon berlegar-legar sekitar situ utk mencari jurujual. bile terjumpa jurujual kami terus bertanyakan barang2 yg kami mau tu tapi jurujual disitu tidak menyarankan kami beli peti sejuk n mesin basuh yg kami pilih td. katanya harga memang murah tetapi itu harga display item saje. kalo nk stok yg baru memang dah xde.lebih kurang mcm dialog kat bwh ni la..


jurujual :kalo abg n kakak nk cepat leh la amik display item ni tp saya x jamin dgn kualiti dia,bg sy better amik yg baru je', kalo abg n kakak nk tau kat tesco ni mane2 brg elektrik yg ade sen kat belakang harga bermakna itu sume harga display item'

aku: erkkk..mcm tu plak ek. xknla kite nk beli display item..dah ade scratch la..

jurujual :amik yg baru je la kak..nanti kami antar pon barang dlm kotak.kalo akak nk jugak yg murah ni xde kotak tp warranty tetap same je. ala...beza dengan yg baru rm100 je kak..

aku: hmmmm...mcm ne bang?

suami: xpela kite pilih je yg lain. kite cari la harga yg affordable..

aku: dik..akak pikir jap, karang akak panggil lagi.( masa ni otak aku dah serabut memikirkan kentahape2an tesco ni)


so..kami pon pilih sekali lagi.


suami: dila, kite amik peti ais pensonic dengan mesin basuh samsung je la. yg ni xde sen belkang harga sure ade stok baru.

aku: dila ikut abg je.. (lalu memanggil jurujual td)

jurujual: so akak dh pilih ke?

aku: dik..akak nk yg ni la. penghantaran bape lame ek? (sambil tunjuk ape yg aku nak)

jurujual: alamak kak..yg ni sume dah xde stok la akak..kalo ade pon akak kene bg ktorg masa seminggu itupon xleh janji sbb driver lory xde.penghantaran cas rm40 x kire dekat ke jauh.

aku: ni pe kejadahnye pulak..sume xde stok.kalo xde stok watpe tayang kat sini.kasi angkut humban belakang la. drebar xdela ape la.. (aku dah mula hangen ni)

suami: dik..kalo kami pi tesco cawangan lain ade x brg2 ni?

jurujual: dalam rekod saya sume tesco klang valley dah xde brg2 ni kecuali tesco seremban n johor je.

aku: ape nak dihangguk sampai ke seremban johor tu. ermmm xpela dik ktorg pi tmpt lain. waste my time je la..

sebelum balik sempat plak aku ckp kat budak jurujual tu mcm ni dik, pasni panggil staf2 tesco tlg angkat brg2 ni humban je eloknye...tayang kat sini pon xde pekdahnye..bengkek betol aku dibuatnye la. jurujual tu pon mesti bengang kat aku tp aku lg hangin ko tau x.


akhirnye...aku dan suami beli kat carrefour je..ready stok n penghantaran pon percuma. kdg2 aku x pahamla servis dorg yg mcm haram jadah ni.mcm mane la dorg ni..servis teruk cekik darah plak tu..pastu jual kat customer brg2 yang dah x semenggah mcm tu..eeei geram aku.


11 comments:

  1. heheee..
    saya tau.
    tesco memang hampeh dari dulu
    ;)

    ReplyDelete
  2. puan nina:aah dorg tu nk abiskan stok je

    ReplyDelete
  3. zuris : tu la mmg hampeh dorg ni huhu

    ReplyDelete
  4. abg saya dulu keje Tesco bhgn mgmt, dia pesan jgn beli barangan elektrik yg besar2 kat hyper market ni.. wlupun brand dia yg bgus tapi katanya kategori low quality. try seng heng..sy ada gak bli brg situ sbb servis dia ok..

    ReplyDelete
  5. mashi: tu la kami x tau. lagipon beli kat hypermarket ni murah sikit n mampu

    ReplyDelete
  6. ada betul gak aklau brg2 elektrik kat hypermarket ni tak de kualiti
    beli rice cooker
    baru 3 bulan dah jahanam
    baik beli kat kedai2 biasa je
    boleh mintak diskaun
    ada free gift lagi

    ReplyDelete
  7. ya..cerek hadiah kawen saya baru 2 bln pakai dah berkarat..saya agak dia beli kat hypermarket..mungkin betul..

    ReplyDelete
  8. dayu: yeke dayu...so far dila punye rice cooker,keetle elok lagi...harap2 tahan la .

    ReplyDelete
  9. hehehe..tesco..tesco...adoi...byk sgt brg dlm kedai runcit besar die tu..tu yg jd gituu...

    saya dpt bygkan mulut dhila ngomel2 dn marah2..haaha....

    chomel

    ReplyDelete
  10. anil...heheheh. tu la kite ni kalo dah membebel poning org yg dengar hahahaha..

    oh tescoku...bluuuweeeekkk

    ReplyDelete